+82.2.3144.3133
472-19, Mangwon-dong, Seoul

Bundang Residence

Bundang, Gyounggi-do
Housing
Architecture Work, Supervising
Total Area 540㎡



자연과 도시의 경계

영장산 자락의 자연과 계획도시 분당의 경계에 위치한 이곳 대지는 남쪽으로 원경의 숲을 바라보며 북쪽으로 얕은 산의 끝자락과 닿아 있다. 대지 앞쪽에 접해 있는 낮은 대지에는 인공적 자연인 골프연습장이 자리 잡고 있으며, 뒷산에는 변함없이 푸르고 울창한 전나무 숲이 대지를 감싼다. 10여년 전 산 끝자락이었던 이곳은 작은 마을로 계획되었고 도로의 마지막에 위치한다.

8개의 정원과 8개의 내부 공간

대지 주변에 위치한 자연 경관들은 보는 거리에 따라 먼 곳은 조망할 수 있고 가까이서는 느낄 수 있는 조건을 가지고 있다. 건물 내 배치된 공간들은 다양한 자연과 만날 수 있는 정원과 접해 있다. 각 정원은 내부공간과의 관계에서 다양한 성격을 표현하는 기능을 하며 각각의 외부 정원은 건물의 최대 면적 기준에 자연스럽게 부합한다.

가족의 소통과 기능의 위계

4인 가족을 위해 주 출입구가 있는 지하에 내부 지향적인 중정을 배치하고 이곳으로 가족들을 모이게 함으로써 가족 간의 화목을 도모한다. 긴 시간 동안 햇볕이 들어오는 중정은 내부와 외부의 경계를 지우며 공간을 확장시킨다. 각층으로 올라가면서 외부 공간은 외부 지향적 공간으로 바뀌고 내부는 반대로 내밀한 사적인 공간으로 배치된다.

빛, 양감 그리고 비례

건축은 자연을 배경으로 빛의 미묘한 반응을 받아들이는 재료와 형태로 대응한다. 빛은 색을 변화 시키는 힘을 가지고 있으며 작은 각으로 이루어진 형태는 계절과 시간의 변화를 느끼게 해주어 감정을 풍요롭게 만든다. 모듈이 없는 외부마감은 더욱 밀도 있는 양감을 표현하고, 이것은 절제된 추상적인 재료와 형태로 자연 속에 녹아 있다. 그리고 각 형태는 형태들끼리 질서를 지닌 채 자리를 잡고 있다.


Boundary between the nature and city

The site is located at the boundary between nature of Mountain Yeongjang and the newly developed City of Bundang, looking the distant view of forest to the south and touching the edge of foothills to the north. The lower ground adjacent to the front (south) edge of the site is a golf course. The mountain in the back (north) embraces the site as the background with an everlasting green fir tree forest. The area was once the foot of a mountain about ten year ago. It is now developed as a small village and the site is located on the end of the road.

Eight Gardens and Eight Internal Spaces

The natural scenery around the site provides layers of view and sense of nature depending on the distance. Rooms inside the house have their own garden which brings the nature into the room and creates various characteristics.

Family Communication and Functional Order

The center courtyard for four family members, located on the ground level same as the main entrance, promotes family gathering. It also allows sunlight to flood into the rooms through the extra-long-sliding patio door and expands interior and exterior spaces to each other. But as the floor level goes up exterior spaces become more outward while interior spaces turn more intimate and private.

Light, Sense of Volume and Proportion

Architecture responds to the delicate change of light with its form and material. Light possesses the power to change the color of the architecture even with subtle angle and presents change of time and season. Finishing material of the building without a construction joint expresses a denser sense of volume. The house blends into the nature with minimal material and simple form. And each form is orderly positioned in the whole.